Teknik

24/01/2017

Bli expert på drönare

Drönare har blivit mer och mer populära i dagens samhälle. Rent formellt är en drönare en farkost utan en pilot ombord. Drönare kan bestå av flera rotorer. Drönare har olika terminologi, beroende på hur många rotorer de här, till exempel kallas en drönare som består av fyra rotorer för quadrocopter och en med sex för hexacopter. Privatpersoner kan köpa drönare från några hundralappar till tiotusentals kronor. Drönare kan vara utrustade med kameror, värmekameror, GPS-system och mycket mer. De går till och med att kontrolleras via din mobiltelefon.

Farkosternas tekniker blir mer och mer avancerade. I takt med den snabba utvecklingen ökar drönares användningsområden markant och kan i dagsläget vara allt från hobbygrejer till professionell yrkesverksamhet, även i form av icke-militära aktiviteter.

Industrin och näringslivet har mycket nytta av drönare

Företag och industrier har mycket nytta av drönare i dagens samhälle. Drönare används i mediesammanhang så som under direktsändning av politikertal, konserter och sportevenemang. Vidare kan drönare undersöka farliga och oframkomliga områden. Förut var organisationer så väl som myndigheter tvungna att förlita sig på satellitbilder, men nu har de, med hjälp av drönare, möjlighet att få en mycket bättre bild av olika platser och kan på så sätt få en bild om vad som väntar sig vid ett besök.

Drönare har blivit populära i logistiksammanhang. I USA är det nu vanligt att småsaker så som konsumentprodukter och annat blir transporterade med hjälp av drönare. Det är främst större företag, till exempel Amazon, som tillhandahåller de här tjänsterna och de har blivit mycket uppskattade då väntetider för att få sitt beställda föremål minskas avsevärt. Även mat levereras numera med hjälp av drönare.

Rättsväsendet kan också ha nytta av drönare, till exempel kan drönare flyga in i misstänkta bedragares bostäder. Filmindustrin har också stor nytta av drönare, då helikopteruthyrning inte längre behövs. Vidare kan drönare ha gröna användningsområden och till exempel hålla kolla på djur- så väl som naturliv. På senare tid har även mäklare fått upp ögonen för drönare.

För dig som privatperson

Du som privatperson kan också ha nytta av drönare. Detta kan vara allt från att filma semestern till att förbättra säkerheten i ditt hus.